περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 3:00πμ

«Υμηττός: Πρόγραμμα Κλιματική Αλλαγή στα σχολεία»

Ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού και την εταιρία Cosmic Φ σχεδίασε και υλοποίησε κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Υμηττός: Πρόγραμμα Κλιματική Αλλαγή στα σχολεία».

Σκοπός του προγράμματος είναι να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών, των καθηγητών και των γονέων και μέσα από τις δράσεις του προγράμματος να συμμετέχουν ενεργά στην κοινή προσπάθεια για την σωτηρία του πλανήτη μας ενάντια στη Κλιματική Κρίση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις όπως πεζοπορία στα μονοπάτια του Υμηττού, σηματοδότηση και οδήγηση στα μονοπάτια, γνωριμία με τη βιοποικιλότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε 2 άξονες:

  1. «Πεζοπορικές Διαδρομές» στον Υμηττό
  2. Δημιουργία του «Σχολικού Κήπου»

Η θετικότατη ανταπόκριση των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα και για την επόμενη σχολική χρονιά (2022-2023), περιλαμβάνοντας δράσεις όπως η υιοθέτηση μονοπατιών, η υιοθέτηση δέντρων και φυτών, η δημιουργία και χρήση κομποστοποιητών κ.α.

Μερικές από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες με χώρο δράσης το βουνό ή τους κήπους των σχολείων ήταν:

Τον Μάρτιο ξεκινήσαμε με τους μαθητές της “Θεομήτωρ” να περπατάμε στο βουνό, να μάθουμε την ιστορία του και τα μονοπάτια του, να λύσουμε απορίες των παιδιών και να συζητήσουμε μαζί τους για τη σημασία του Υμηττού.

Αρχές Απριλίου επισκεφθήκαμε το βουνό μας παρέα με μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής, του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής, αλλά και με μαθητές Erasmus σχολείων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας οι οποίοι πεζοπόρησαν μαζί μας και εξοικειώθηκαν με την χλωρίδα και πανίδα του Υμηττού.

Τον ίδιο μήνα σε άψογη συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής οργανώσαμε έναν υπέροχο ανοιξιάτικο περίπατο στον Υμηττό μας όπου οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου γνωρίστηκαν με τη βιοποικιλότητα και την ιστορία του τόπου μας. Μαθητές και γονείς περπάτησαν στα ίχνη του μονοπατιού και δήλωσαν ήδη “πεζοπόροι” και “εθελοντές”.

Τον Μάιο περπατήσαμε στο βουνό με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, μετατρέψαμε τα μονοπάτια σε ένα μοναδικό εργαλείο περιβαλλοντικής μάθησης παρέα με το 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, συζητώντας με τους μαθητές για τη σωστή συμπεριφορά στο βουνό, την προστασία της φύσης και την τοπική ιστορία. 

Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις το βουνό είναι να κάνεις τα παιδιά να το αγαπήσουν. Έτσι, ο Υμηττός θα έχει πάντα άγρυπνους προστάτες και φύλακες.

«Πεζοπορικές διαδρομές» υλοποιήθηκαν και για το 2ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής. Τα παιδιά έμαθαν για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα του Υμηττού. Έγιναν μικροί πεζοπόροι και φροντιστές μονοπατιού, σηματοδότησαν το μονοπάτι τους, και έκαναν ένα πολύ όμορφο πικ-νικ στη φύση.

«Σχολικός Κήπος»

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής, ξεκίνησαν τη δημιουργία του δικού τους σχολικού κήπου. Καθάρισαν, έσκαψαν, φύτεψαν, έμαθαν για τους σπόρους και τη φύτευση, τη συντήρηση των φυτών και την φροντίδα τους.

Η χαρά τους στη δράση και η δημιουργικότητα τους ήταν απίστευτη!

Η προσφορά των φυτών έγινε από τη Φιλοδασική Εταιρία.

Η δημιουργία της δράσης ήταν ιδέα της ομάδας Cosmic φ.

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο