περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Δελτίο τύπου Δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου σχετικά με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη χορηγία της Γερμανικής Πρεσβείας για το Μνημείο του Σκοπευτηρίου

Κατά την διάρκεια του περσινού έτους και αφότου παρουσιάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τα εκτεταμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας σχετικά με τη συντήρηση και διαφύλαξη του πάρκου του Σκοπευτηρίου γενικά αλλά και του ιστορικού χώρου του ‘’Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς’’ ειδικότερα, όπως είχαμε ενημερώσει το σώμα, ξεκινήσαμε μια σειρά διαδικασιών και αιτημάτων προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όσα περισσότερα ζητήματα μπορούσαμε, με σκοπό το όφελος της πόλης και τη διατήρηση της δημόσιας περιουσίας και της ιστορικής κληρονομιάς της Καισαριανής.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της πόλης και έως σήμερα δηλώσαμε και μένουμε αμετακίνητοι ως προς το ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την πόλη μας, θα είμαστε εξωστρεφείς και θα τιμήσουμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον της Καισαριανής.

Το ευκολότερο πράγμα να κάνει κάποιος είναι να περιχαρακωθεί στο παρελθόν και έτσι δια μαγείας θα έχει χιλιάδες λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, χιλιάδες ευκαιρίες υπαρκτές που πια θα είναι ανύπαρκτες, χιλιάδες ευθύνες και υποχρεώσεις ουσιαστικές που πια θα είναι ανούσιες.

Και θα βγαίνει και θα φωνάζει και θα ωρύεται αλλά τίποτα δεν θα πρέπει να κάνει και τίποτα δε θα χρωστά γιατί ό,τι ήταν να κάνει το έκανε και από τότε πάνε περίπου 80 χρόνια.

Η δική μας ηθική υποχρέωση λοιπόν είναι να αναδεικνύουμε διαρκώς το ιστορικό παρελθόν της πόλης, το δικό μας παρελθόν, τον αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, για αυτό και μια από τις πρώτες μας πρωτοβουλίες ήταν η σύσταση Πανευρωπαϊκού Δικτύου πόλεων ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό, ενός δικτύου πόλεων που σκοπό έχει να ενώσει πόλεις που υπέφεραν κάτω από την μπότα του κατακτητή και αντιστάθηκαν σε αυτόν, ενός δικτύου που σκοπό έχει να αναδεικνύει την κρισιμότητα της διαρκούς αντίστασης σε κάθε μορφή σύγχρονου πολιτικού φασισμού.

Η ουσιαστική μας υποχρέωση, η οποία απορρέει από τις πραγματικές μας αρμοδιότητες, είναι να μη διαμαρτυρόμαστε απλά για τους βανδαλισμούς στο Ιστορικό Μνημείο του Σκοπευτηρίου αλλά να βρούμε τον τρόπο να το προστατεύσουμε, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ιστορική μνήμης.

Τι μας λέει τώρα λοιπόν η Λαϊκή Συσπείρωση (και όχι μόνο όπως φάνηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο):


– Μάλλον να διακόψουμε οποιαδήποτε διπλωματική σχέση με τη Γερμανία γιατί όλοι οι Γερμανοί σήμερα είναι ναζί.
– Να μην έχουμε καμία σχέση με τη Γερμανική αγορά, να μην οδηγούμε γερμανικά αυτοκίνητα και γενικώς να μποϊκοτάρουμε οτιδήποτε γερμανικό γιατί είναι αυτομάτως ναζιστικό και προσβάλλει τους νεκρούς μας.
– Να μην ξυπνάμε στο 2022 αλλά στο 1940.
– Να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκηρύξουμε τις αρχές της.

Σήμερα λοιπόν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτικά και ιδεολογικά εμείς θέλουμε να είμαστε.

Πιστεύουμε στον διάλογο, τον αλληλοσεβασμό και στο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε άτομο, γενιά, λαό.

Πιστεύουμε πως τους λαούς τους ενώνουν οι εμπειρίες και οι κοινοί σκοποί.

Η Γερμανίδα Υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ, επισκέφθηκε τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, ακριβώς όπως και ο τότε Γερμανός Υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, και εφόσον έχουμε και διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις, ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος συζήτησε και έθεσε ΚΑΙ το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Η χορηγία δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη.

Στη σύγχρονη εποχή, ο αγώνας είναι και πρέπει να είναι πολύμορφος.

Οι πολιτικές διεκδικήσεις που αρθρώνονται εκτός πλαισίου συνεργασίας είναι καταδικασμένες.

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε πως δεν έχουμε ανάγκη εχθρούς του παρελθόντος ούτε του παρόντος για να συγκροτήσουμε την πολιτική και ατομική μας ταυτότητα.

Αντίδραση είναι ο συντηρητισμός.

Συντηρητισμός είναι να μην θες να αλλάξει τίποτα και όλα να παραμείνουν ίδια.

Η ιστορία της Καισαριανής είναι ο Αγώνας για την Ελευθερία, είναι η ιστορία των νεκρών της, είναι η ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα και άλλαξαν την πολιτική κουλτούρα όλης της χώρας.
Είναι ο αντιφασισμός, ο αντιναζισμός, η πρόοδος.
Είναι η ιστορία των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
Είναι η ιστορία των ανθρώπων που πάλεψαν για το κοινό καλό.

Οι θηριωδίες του Ναζισμού και το Ολοκαύτωμα είναι η σκληρότερη στιγμή του ανθρώπινου πολιτισμού και της παγκόσμιας ιστορίας.

Δεν ξεχνάμε.
Η ιστορία μας είναι κομμάτι μας
.

Η Καισαριανή αλλάζει.

Η Καισαριανή προχωρά προς το μέλλον με σεβασμό στις βαθιές ρίζες του παρελθόντος της.

*Ευχαριστούμε πολύ την κα Ελένη Δασκαλάκη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού

Μετάβαση στο περιεχόμενο