περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 12:56πμ

«Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική»

Μια εσπερίδα αλλιώτικη από τις άλλες θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, στο πλαίσιο «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας».

Από τον καρσιλαμά και το χασαποσέρβικο, μέχρι το αρχοντορεμπέτικο και την κλασσική μουσική, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έγραψαν αναμφισβήτητα το soundtrack του ελληνικού 20ου αιώνα.

Εκατοντάδες συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί και άνθρωποι της ανερχόμενης τότε μουσικής βιομηχανίας, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες διαμόρφωσαν όλο το μουσικό τοπίο του 20ου αιώνα, είτε συνθέτωντας και τραγουδώντας, είτε στελεχώντας την ελληνική δισκογραφική βιομηχανία που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Πολυταξιδέμενοι και κοσμοπολίτες, με υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές, οι Μικρασιάτες μουσικοί και ερμηνευτές είχαν μια τεράστια μουσική γκάμα που εκτεινόταν από τους αμανέδες και τα χασικλίδικα ρεμπέτικα μέχρι τις οπερέτες και το κλασσικό τραγούδι.

Μερικές από τις συναρπαστικές ιστορίες τους αλλά και σημαντικά δεδομένα για την επιρροή που άσκησαν οι σπουδαίοι Μικρασιάτες μουσικοί στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό τοπίο θα μας αφηγηθούν μερικοί από τους βαθύτερους γνώστες της εποχής και του είδους:

  • Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου
  • Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος / Συγγραφέας
  • Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός / Δημοσιογράφος
  • Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος / Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων

Μετά το τέλος των ομιλιών θια ακολουθήσει μικρό ρεσιτάλ μουσικής από τον Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο και την Ρένα Στρούλιου στο τραγούδι.

Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.

Χορηγός Συνεδρίου: Cosmote

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο