περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 3:45μμ

“Πυρίκαυστες Πόλεις”

Σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αισθητικής & Φιλοσοφίας της Τέχνης

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.-Α.Σ.Ι. του Δήμου Καισαριανής και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (Ίδρυμα Μιχελή), συνδιοργάνωσαν μία σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στη Μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης με γενικό τίτλο: ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

Το πρόγραμμα «Πυρίκαυστες Πόλεις» θέτει το ζήτημα όλων των πόλεων που η ανθρωπότητα ισοπέδωσε και όλων των γενοκτονιών που εξετέλεσε ακόμα και στο επίπεδο του «πολιτισμένου κόσμου», εκκινώντας από την Τροία  και την Μίλητο μέχρι τις πόλεις της Ουκρανίας και την κάθοδο του ISIS στις πόλεις του Αφγανιστάν.

Οι δράσεις περιλάμβαναν:

  • Θεματική έκθεση με συμμετέχοντες Διδάσκοντες και διακεκριμένους Αποφοίτους της ΑΣΚΤ  και της ΣΚΤ- ΑΠΘ

  • Το συμφωνικό έργο του Ελευθέριου Καλκάνη «Αριστοτέλη Χαίρειν- τα Πορτραίτα των Προγόνων μας» που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το 2016 στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τα 1500 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη σε οργάνωση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΕΦΕ).

  • Μουσικοθεατρική παράσταση  «Πόρνες στα Βούρλα ή Κάτι να Μείνει από Μένα» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου που έχει ήδη εξαντληθεί και βρίσκεται σε 2η έκδοση.

Οι δράσεις αναλυτικά

  1. Θεματική έκθεση με συμμετέχοντες Διδάσκοντες και διακεκριμένους Αποφοίτους της ΑΣΚΤ  και της ΣΚΤ- ΑΠΘ

με τίτλο: «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας»

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 – Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Στην έκθεση συμμετείχαν διδάσκοντες και διακεκριμένοι αποφοίτοι της ΑΣΚΤ και της ΣΚΤ του ΑΠΘ:

  • Άγγελος Αντωνόπουλος  
  • Γιώργος Δρόσος
  • Γιάννης Ζιώγας  
  • Δημήτρης Ζουρούδης  
  • Μιχάλης Μανουσάκης
  • Κυριάκος Μορταράκος
  • Ξενής Σαχίνης
  • Γιώργος Σκυλογιάννης   
  • Νίκος Τρανός
  • Γιάννης Φωκάς  
  • Γιώργος Χαρβαλιάς  

Οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να σχολιάσουν θυμητάρια που πρόλαβαν να τα σώσουν μέσα στο φευγιό ή έμειναν πίσω και χάθηκαν, μα δεν λησμονήθηκαν ποτέ. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν συνήθως μέρος μιας συμβολοποίησης του γεγονότος καταστροφής και ανάγονται σε παρακαταθήκη μνήμης προς τους επιγόνους.

Επιμελητική Ομάδα: Ρεγγίνα Αργυράκη, Τζίνη Γεννηματά, Τριαντάφυλλος Τρανός

Περισσότερα για την έκθεση εδώ: Εγκαίνια έκθεσης «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας» στο ΜουσείοΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

  • Το συμφωνικό έργο του Ελευθέριου Καλκάνη «Αριστοτέλη Χαίρειν- τα Πορτραίτα των Προγόνων μας» που έχει παρουσιαστεί στο Ηρώδειο το 2016 στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τα 1500 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη σε οργάνωση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΕΦΕ).

Πρωταγωνιστές οι λυρικές σοπράνο:

Ειρήνη Κώνστα, Νάνσυ Παπακωνσταντίου και Βανέσα Καλκάνη καθώς και ο τενόρος-ηθοποιός Αντούλιο Ρικέττα.

Εικαστικό δρώμενο από την performer – εικαστικό Ελένη Θεοδωρίδου.

Υποκριτικό κομμάτι: Τζίνη Γεννηματά. Συμβάλλει η έφηβη άλτο μελοντραμάτικα Λίλα Ρικέττα.

Εκτέλεση μουσικής από κουιντέτο οργάνων υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Λιμπρέτι: Γιώργου Σκυλογιάννη, Χ.Λ. Μπόρχες, Ρ.Μ. Ρίλκε

Η ιδέα αυτής της μεταμοντέρνας όπερας, που συνδυάζει κλασικές φόρμες, παραδοσιακά τραγούδια της Ιωνίας και εικαστικά-υποκριτικά δρώμενα, βασίζεται στον ορισμό της Πόλης όπως τον αποδίδει ο Αριστοτέλης και στην παρατήρηση του διακεκριμένου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του Σκοτεινή Ήπειρος, αναφορικά με την συνεχή και επαναλαμβανόμενη τάση του «πολιτισμένου» κόσμου, να συνεχίζει να ισοπεδώνει πόλεις και να διενεργεί «επιστημονικά» γενοκτονίες.

Τα τρία πνεύματα (zeitgeist) της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου και του Νεοκλασσικισμού παρατηρούν τα ιστορικά τεκτενόμενα, όμως οι τρεις μοίρες του Πλάτωνα (Κλωθώ- Λάχεσις – Ατροπός) σχεδιάζουν διαφορότροπα. Εν μέσω όλων αυτών ο Άνθρωπος παρουσιάζει πότε το φιλοσοφικό και ρασιοναλιστικό του πρόσωπο, πότε την ταυτότητα του δολοφόνου-κατακτητή και πότε την ψυχή του αυτοθυσιαζόμενου ήρωα.

Ο Θάνατος θέτει το ερώτημα: Γιατί τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται;

Το συμφωνικό έργο παρουσιάστηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

  • Μουσικοθεατρική παράσταση  «Πόρνες στα Βούρλα ή Κάτι να Μείνει από Μένα» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου που βρίσκεται σε 2η έκδοση.

    Ένα χρονικό «μετά μουσικής» αφιερωμένο με τρυφερότητα στην μνήμη των κοριτσιών, πολλές από αυτές προσφυγοπούλες αναγκεμένες, που πέρασαν από το «τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στην Δραπετσώνα που έφτιαξε ο Δήμος Πειραιά και λειτούργησε υπό την προστασία του Κράτους και την περιφρούρηση της Αστυνομίας» από το 1873 που χτίστηκε μέχρι την τελική κατεδάφισή του εκατό χρόνια μετά, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Σε ρόλο αφηγήτριας η ίδια η συγγραφέας Τέτη Σώλου.

Παίζουν και τραγουδούν οι: Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη.

Επιλογή τραγουδιών, ενορχηστρώσεις, πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου.
Θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Οι δικές τους κραυγές και οι δικοί τους λυγμοί πλέκονται με τις σκιές, τις μουσικές και τις φωνές του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζη, φτιάχνοντας το μωσαϊκό μιας εποχής που νομίζουμε πως χάθηκε, αλλά στην ουσία είναι πάντα εκεί, χαμένη μέσα σε όλους μας, χωρίς να ξέρουμε πώς και πού. Με αυτή την παράσταση θέλουμε να καταγραφεί και να μείνει στην συλλογική εθνική μνήμη και συνείδηση για πάντα.

Η παράσταση παρουσιάστηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

  • Παρουσίαση επετειακού Μεταλλείου (100 τεμάχια παγκοσμίως) από τον μικρογλύπτη Αγαμέμνωνα Φώτσαλη


Η πρόσθια όψη παρουσιάζει την φυγή του Ποσειδώνα από την Ιωνία πάνω στο άρμα του που σύρουν θαλάσσιοι ίπποι μετά την καταστροφή της Μιλήτου. Κατά τους χρησμούς, αν το άρμα με τον αναβάτη του δεν επέστρεφε στα ιερά των Ιώνων, ο Ελληνισμός δεν θα ρίζωνε ποτέ ξανά στις ιωνικές ακτές.

Στην οπίσθια όψη κατά παραλλαγή του Θουκιδίδη, φέρει την ρήση «Των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε» 1922-2022 (όταν τα σπίτια σας καίγονται, εσείς τραγουδάτε)

Το μετάλλιο εκτέθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας» στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο