περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Σάββατο, 13 Ιουλίου | 2:47πμ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 30-3.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση του λαού της πόλης ο Ηλίας Σταμέλος τόνισε ότι πρόκειται για «το αποκορύφωμα μιας πορείας δύο μηνών   με συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές , με συζήτηση με όλους τους φορείς της πόλης, τους εργαζόμενους του δήμου , την νεολαία, τις γυναίκες τους συνταξιούχους.

Τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας στενάζουν  από την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά τους και τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας. Η υγεία γίνεται μέρα με την μέρα από δικαίωμα πολύ ακριβό εμπόρευμα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έρχονται να υποβαθμίσουν τα δημόσια εκεί που σπουδάζουν τα παιδιά του λαού,  η απελευθέρωση της ενέργειας οδήγησε σε τιμολόγια φωτιά για τις τσέπες μας, η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους της χώρας μας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους  για το λαό μας.

Δηλώνουμε σαν δημοτική αρχή της Καισαριανής ότι

 • Αρνούμαστε να γίνουμε το ¨μακρύ χέρι¨ της κυβερνητικής πολιτικής και να βάλουμε περισσότερα χαράτσια στον λαό.
 • Αρνούμαστε να συγκαλύψουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αθροίζονται χρόνο με το χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
 • Οι κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η αύξηση της τοπικής φορολογίας και η ανταποδοτικότητα, για να αντικαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση που βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Είναι η εμπορευματοποίηση κάθε παροχής προς το δημότη. Είναι το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας. Είναι η επικράτηση της φτηνής, προσωρινής εργασίας σε όλες τις δημοτικές δομές και υπηρεσίες.
 • Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η με νόμο υποχρέωση  των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων να προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών και  κατασχέσεις για πάνω από 50 ευρώ χρέος προς το Δήμο, ακόμα και σε πλειστηριασμούς κατοικιών για οφειλές πάνω από 500ευρώ.
 • Το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι η οικονομική κατάσταση των δήμων  και η κρατική χρηματοδότηση. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, που αποτελούν τη βασική πηγή κρατικής χρηματοδότησης, δεν συμβαδίζουν ούτε ακόμα με τις προβλέψεις του νόμου 3852/2010/Καλλικράτης. Κατ’ εκτίμηση, από τα κρατικά έσοδα που εισπράττονται για αυτό το σκοπό, στην τοπική διοίκηση θα έπρεπε να δίνονται κάθε χρόνο περίπου 8,5 δις. Αντ’ αυτού δίνονται περίπου 2,2 δις, ένα ποσό που καθορίστηκε λίγο –πολύ το 2013 – μέσα στην κρίση, αυθαίρετα, ως το ελάχιστο ποσό λειτουργίας των ΟΤΑ.
 • Στον δήμο της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ δίνονται ετήσια περίπου 3.200.000 ευρώ από τους ΚΑΠ, όταν μόνο το κόστος μισθοδοσίας ξεπερνά πια τα 6,5 εκ, και ενώ θα έπρεπε να δίνονται πάνω από 10 εκατομμύρια.
 • Μόνο για το κόστος της αποκομιδές των απορριμμάτων και της κατ’ επίφαση ανακύκλωσης, πληρώθηκαν στον ΕΣΔΝΑ για το 2023, 634.428,85 ευρώ,  αποτυπώνοντας μια αύξηση πάνω από 26% μέσα σε 5 χρόνια! (το 2018  πληρώθηκαν 501.902,40 ευρώ).
 • Την ίδια ώρα επιβάλλεται το απαράδεκτο χαράτσι που ονομάζεται Τέλος Ταφής, που είναι στην ουσία ένα περιβαλλοντικό πρόστιμο της ΕΕ, φτιαγμένο για να ταΐσει ακόμα περισσότερο τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον τομέα της “Πράσινης” δήθεν, διαχείρισης των απορριμμάτων.  Μόνο για το 2024 καλείται ο Δήμος μας να αποδώσει περίπου 200.000 ευρώ για το Τέλος, εκτοξεύοντας το κόστος αποκομιδής σε πάνω από το 55% αυτού που πλήρωνε πριν από 5 χρόνια, ενώ αυτό αναμένεται να αυξάνεται προοδευτικά από 20 ευρώ τον τόνο το 2021 έως τα 55

ευρώ τον τόνο το 2027! Καταλαβαίνετε τι θα σημάνει αυτό…

 • Εμείς απέναντι σε αυτόν τον προδιαγεγραμμένο στραγγαλισμό αρνούμαστε να αυξήσουμε την τοπική φορολογία στα λαϊκά στρώματα  και δεν πρόκειται να κάνουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που βαραίνουν τις λαϊκές κατοικίες της πόλης.
 • Αντίθετα προχωράμε(Πήραμε χθες βράδυ απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο) σε μια σειρά μέτρα, όπως η κατάργηση των τροφείων από τη νέα σχολική χρονιά και η μείωση των τελών σε κατηγορίες επαγγελματιών της πόλης για χρήση κοινόχρηστων χώρων.
 • Επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε οικονομικά τους δημότες μας και να προσφέρουμε περισσότερα από όσα δικαιούνται, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος μας είναι στη δυσάρεστη θέση να βρίσκεται αντιμέτωπος και με ένα δυσθεώρητο για το μέγεθός του χρέος που οφείλεται ανάμεσα στα άλλα και στην διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, , που φεύγοντας

άφησε χρέη και οφειλές που πρέπει να αποδοθούν  πάνω από 1.950.000 ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Άλλο τεράστιο θέμα είναι η έλλειψη εργαζόμενων σε όλες τι υπηρεσίες από την καθαριότητα , το πράσινο, τα τεχνικά συνεργεία , την τεχνική υπηρεσία τις κοινωνικές δομές και αλλού.

 • Ακόμα και με τα δεδομένα του παλιού Οργανισμού του Δήμου μας, που δεν λάμβανε υπόψη το πλήθος νέων αρμοδιοτήτων, αναμένεται ότι ως το 2027 θα έχουμε πάνω από 170 οργανικά κενά.   Όταν για να λειτουργήσει ο δήμος χρειάζονται τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι.
 • Οι επιπτώσεις είναι φανερές στην καθαριότητα της πόλης, στο πράσινο που ο δήμος μας έχει σε αφθονία, την αποκατάσταση βλαβών, τις μελέτες για νέα έργα. Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε αυτές τις ελλείψεις.

Η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής έχει διαλέξει πλευρά. Είμαστε με τους πολλούς και τα συμφέροντά τους!

Διεκδικούμε:

Να δοθούν, εδώ και τώρα, ολόκληρη η ετήσια χρηματοδότηση που αναλογεί στον Δήμο Καισαριανής. Κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Διαγραφή των χρεών των Σχολικών Επιτροπών σε ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ, δωρεάν τιμολόγια για τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων.

Κατάργηση του νόμου Βορίδη. Μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον Δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Επαναλειτουργία Κέντρου Υγειας Καισαριανής, σχεδιασμός για την ίδρυση κέντρου πρόληψης από τις εξαρτήσεις, μονάδα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Παιδιού και της μονάδας συμβουλευτικής ΑμεΑ.

 Έργα αντιπυρικής προστασίας του Βουνού και χρηματοδότηση μελετών για άμεση ένταξη του Βλητικού Σταθμού στο σχέδιο πόλης.

Ολοκληρωμένο αντισεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας.

 Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να στεγαστούν κρίσιμες κοινωνικές δομές όπως η 2χρονη προσχολική αγωγή.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση νομιμοποίηση – τακτοποίηση όλων των προσχολικών και σχολικών μονάδων.

 Σύγχρονα Συνδυασμένα δημόσια και δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης.

Επανασχεδιασμό της γραμμής του ΗΛΠΑΠ, επανεκκίνηση της τοπικής γραμμής 223. Προκύπτει η ανάγκη για υπογειοποίηση του δρόμου που θα διοχετεύει την κυκλοφορία από το κέντρο της Αθήνας προς την Αττική οδό και το παραλιακό μέτωπο.

 • Στους σχεδόν 3 μήνες που είμαστε διοίκηση πραγματοποιήσαμε πλήθος επαφών προκειμένου να προωθήσουμε λύσεις στα αίτημα μας.
 • Συναντηθήκαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο όπου του θέσαμε  το ζήτημα της χρηματοδότησης , των προσλήψεων και την ανάγκη να ενταχθούν στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) σοβαρές παρεμβάσεις στα σχολεία της πόλης που δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτση.
 • Υπάρχουν έργα τα  οποία είναι σε εξέλιξη ορισμένα από αυτά έχουν δρομολογηθεί  από την δική μας δημοτική αρχή 2015-2019 όπως το ΚΗΦΗ, η αποχέτευση, Θεολόγου κλπ.
 • Συναντηθήκαμε  με τον περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά όπου θέσαμε όλα τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας. Ζητήσαμε ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που δεν θα περιορίζεται στα όρια του Δήμου μας καθώς ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας είναι το κυκλοφοριακό γιατί αποτελεί την απόληξη της Αττικής οδού. Και το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο λόγο των έργων του μετρό.

Θέλουμε να δηλώσουμε και από αυτό το βήμα ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με τους κατοίκους όλα όσα δικαιούμαστε. Θα σταθούμε στο πλευρό του και για αυτά που δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά απασχολούν τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, θα είμαστε αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική και όχι ακόμα ένας δυνάστης στα βάσανα που έχει.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, είμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους και με τους μαζικούς φορείς της πόλης. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε μαζί στους αγώνες και τις αγωνίες τους.

Καισαριανιώτες Καισαριανιώτισσες

Η  σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή  θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια όλο το επόμενο διάστημα, θα συντονιστούμε και με άλλους δήμους που θέλουν να παλέψουν για τα κοινά μας προβλήματα , θα παλέψουμε βήμα βήμα για  την προώθηση  των αιτημάτων του δήμου με σας γιατί η δύναμη μας  είναι η δύναμη του οργανωμένου λαού που παλεύει για τα δίκια του.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα να ζούμε καλυτέρα γιατί οι παραγωγοί του πλούτου της χώρας μας είναι τα λαϊκά στρώματα και τον ιδρώτα τους τον απομυζούν τα κοράκια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο