περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 13 Ιουνίου | 11:19μμ

Άσκηση εκκένωσης Βλητικού Σταθμού Καισαριανής

21.05.2024

Σε άσκηση οργανωμένης εκκένωσης του οικισμού «Βλητικός Σταθμός» προχώρησε την Κυριακή 19 Μαϊου 2024 ο Δήμος Καισαριανής στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών  εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια άσκηση σε πραγματικό χρόνο που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Δήμου και καθολική σχεδόν συμμετοχή των κατοίκων του οικισμού.

Στην άσκηση συμμετείχαν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Αττικής, η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Επιτροπή κατοίκων του οικισμού «Βλητικός Σταθμός» και η Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής.

Παρευρίσκετο επίσης και έλαβε μέρος σύμφωνα με το ρόλο που προβλέπεται στο Σχέδιο, ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και η Δημοτική Αρχή.

Το όλο εγχείρημα προετοιμάστηκε με βάση το ήδη υφιστάμενο σχέδιο εκκένωσης που εκπονήθηκε το 2018, ενώ επικαιροποιήθηκε και εξειδικεύθηκε σε συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων τις προηγούμενες ημέρες στο Δημαρχείο Καισαριανής.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω οικισμός, αποτελούμενος από 33 περίπου κατοικίες, βρίσκεται εντός πυκνού πευκοδάσους, με πολύ αυξημένη έως ακραία τρωτότητα κατοικιών και με περιορισμούς στην πρόσβαση λόγω υποτυπώδους οδικού δικτύου.

Η εκκένωση του οικισμού έγινε με τάξη αμέσως μετά την ήχηση της σειρήνας στο φυλάκιο των συνεργείων του Δήμου και κατόπιν σχετικής εντολής του Δημάρχου. Το σενάριο προέβλεπε επίσης τη μετακίνηση κατοίκου με προβλήματα κινητικότητας από το ΕΚΑΒ στο χώρο καταφυγής που είχε οριστεί το Κλειστό Γυμναστήριο Γεώργιος Μελισσινός.

Η άσκηση σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρξε επιτυχής. Ακολούθησε αξιολόγησή της που συνέβαλε στο να αναδειχθούν δυνατότητες βελτίωσης του σχεδίου εκκένωσης.

Η προστασία των κατοίκων του οικισμού, όπως και συνολικά οι ανάγκες τους, αποτελούν πολιτική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής  από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, με δεδομένη την χρόνια εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την  κατεύθυνση και αποτελεί εφαλτήριο για την κατά το δυνατόν προετοιμασία του Δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο