Με την διαδικασία παρασκευής του φαγητού ξεκίνησε από το πρωί στα Ξύλινα η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Κεσκέκι» από τον Δήμο Καισαριανής και τον Μικρασιατικό Σύλλογο.
Δεκάδες μαθητές από όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης μας βρέθηκαν στο χώρο, παρακολούθησαν τη διαδικασία και ενημερώθηκαν για την ιστορία του εθίμου.
Το κεσκέκι μαγειρευόταν επίσημα συνήθως την Πρωτοχρονιά, σε γάμους, του Αγίου Γεωργίου και σε γιορτές άλλων αγίων γι’ αυτό ονομάζεται και “γιορτή” στη Σάμο. Το γίδι ή το βόδι που έσφαζαν (αναλόγως την περιοχή), παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία να «στεριώσει ο γάμος» ή «να πάει καλά η σοδειά».
Το κεσκέκι είναι πατροπαράδοτο έθιμο, που ένωνε τους ανθρώπους, με γονιμικές καταβολές από αρχαιοτάτων χρόνων και διατηρήθηκε επί αιώνες σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Βέβαια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες και τελείται ανελλιπώς και σε άλλα μέρη της χώρας από τους πρόσφυγες.
Κεσκέκι μαγείρευαν σε όλη την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια του Αιγαίου από το Αϊδίνι έως την Έφεσο, την Αρτάκη, την Πάνορμο, την Ίμβρο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σμύρνη και την Ερυθραία.
Η αναβίωση του εθίμου συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Καισαριανής. Σας καλούμε λοιπόν απόψε στις 20:00 στην Πλατεία 200 Ηρώων στο Σκοπευτήριο όπου θα σερβιριστεί το κεσκέκι και θα ακολουθήσει Μικρασιατικό γλέντι.