ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το περιβόητο πλέον Τέλος Ταφής Απορριμμάτων, είναι ένας ακόμη φόρος και εντάσσεται στη λεγόμενη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», με την οποία συμπαρατάσσονται η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα της ΕΕ, μαζί και οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση.
Η είσπραξη αυτού του φόρου, ο οποίος αρχικά επιβλήθηκε το 2012 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, επεκτάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ – που μάλιστα το βάφτισε «περιβαλλοντική» εισφορά- και έκτοτε δεν καταργήθηκε, είναι άλλο ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλος ένας από τους πολλούς φόρους, με τους οποίους επιβαρύνεται και καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός, τη στιγμή που εφοπλιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι και τράπεζες απολαμβάνουν εθελοντική φορολογία, φοροαπαλλαγές και αναβαλλόμενους φόρους.
Το 2023, το υπουργείο Εσωτερικών με σχετικές αποφάσεις (Ν. 5069/23) πλήρωσε το «τέλος ταφής» του 2022 και του α΄ εξαμήνου του 2023, ποσά που τα παρακρατεί από τους κρατικούς πόρους υπέρ δήμων, απομειώνοντας σοβαρά τη χρηματοδότηση των δημοτικών προϋπολογισμών.
Με λίγα λόγια, μόνο τις χρονιές 2022 και 2023 συγκεντρώθηκαν 130 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του τέλους ταφής. Πού πηγαίνουν αυτά τα ποσά; Σε «ολιστικά» σχέδια ανακύκλωσης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το τέλος ταφής και θα υλοποιηθούν από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το Τέλος Ταφής στην ουσία είναι ένα χαράτσι που πληρώνει ο δημότης με εισπράκτορα τον Δήμο και τροφοδοτεί τις μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και δεν ανατραπεί, οι Δήμοι ωθούνται στην αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου να αντεπεξέλθουν.
Πως «μεταφράζεται» το Τέλος Ταφής για τον Δήμο Καισαριανής
Ο Δήμος μας παράγει περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για το 2025 προβλεπόταν να πληρωθούν με την απαράδεκτη απόφαση 350.000 έως 400.000 ευρώ. Εάν συνυπολογιστεί το ποσό που πληρώνουμε για την εναπόθεση των απορριμμάτων, φθάνουμε συνολικά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Σε αυτό το υπέρογκο ποσό μάλιστα δεν υπολογίζεται το κόστος αποκομιδής, οι εργαζόμενοι, τα οχήματα, τα καύσιμα κλπ. Είναι φανερό ότι αυτά τα χρήματα που στερούν από τον Δήμο θα κάλυπταν σημαντικές ανάγκες των δημοτών.
Η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής για το 2025 έχει αποφασίσει, παρά τις δυσκολίες, να μην αυξήσει τα δημοτικά τέλη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πρόταση που θα αποτυπώνεται και στον προς έγκριση προϋπολογισμό.
Κανένας εφησυχασμός ότι το Τέλος σκουπιδιών καταργήθηκε
Διευκρινίζουμε ότι με την απόφαση αυτή δεν καταργείται το Τέλος Ταφής αλλά αναβάλλονται οι πληρωμές για το τρέχον έτος, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή, στην οποία πρωτοστάτησαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο στην Αττική, όσο και σε όλη την Ελλάδα.
Μέσα από τις παρεμβάσεις μας, αλλά και με την κοινή μας ανακοίνωση οι 3 δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αττική καταγγείλαμε την ουσία αυτής της πολιτικής και θα εξακολουθήσουμε να παλεύουμε και να καλούμε τον λαό να αγωνιστεί μέχρι την πλήρη κατάργηση του άδικου και αντιλαϊκού αυτού φόρου.
Η στάση των άλλων δυνάμεων σε Περιφέρεια και Δήμους είναι υποκριτική
Αυτός ο αγώνας θα έπρεπε να στηριχθεί και από τις άλλες δυνάμεις που κάνουν υποτίθεται αντιπολίτευση, ενώ επί της ουσίας θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης «πότε θα πληρωθεί» αντί του να καταργηθεί.
Μια σειρά δήμων, που στην πλειονότητά τους είναι δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αύξησαν ήδη τα δημοτικά τέλη από 20% – 100% και παραπάνω. Αυτοί λοιπόν που χαρατσώνουν τον λαό και έχουν συμφωνήσει και στην πολιτική επιβολής του «πράσινου» χαρατσιού, εμφανίζονται σήμερα να διαμαρτύρονται. Είναι καθαρή υποκρισία. Τα ποσά που ζητούνται από τον ΕΔΣΝΑ είναι τεράστια και προφανώς έχουν δυσκολία να τα περάσουν στον λαό. Όχι ότι κόπτονται επειδή ο λαός έχει γονατίσει από τους φόρους, αλλά φοβούνται το πολιτικό κόστος.
Ατελείωτο «φαγοπότι» με τα προγράμματα ανακύκλωσης
Εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια γίνεται συζήτηση για την ανακύκλωση, με καμπάνιες και πακτωλό χρημάτων, με το αποτέλεσμα αντί να ανακυκλώνεται το 90% των απορριμμάτων, στην πραγματικότητα θάβεται. Το υπόλοιπο 10% ανακυκλώνεται για να αξιοποιηθεί ως εμπόρευμα που, όμως, αν δεν πουληθεί και πάλι θάβεται!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η ανακύκλωση αναπτύσσεται με κριτήριο την κερδοφορία των εταιρειών που συμμετέχουν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό κ.λπ.) σε μερίδα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η λεγόμενη …κυκλική οικονομία που πλασάρει η ΕΕ.
Συγκεκριμένες εταιρείες χρηματοδοτούνται αδρά μέσω προγραμμάτων, βλέπουμε και αυτά τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» σε διάφορες γειτονιές, εκμεταλλεύονται ένα μέρος από τα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Μάλιστα το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η χωριστή συλλογή μετακυλίεται και πάλι στα λαϊκά στρώματα.
Το ζήτημα της καύσης μαζικά απορριμμάτων για παραγωγή Ενέργειας είναι σημαντικά πιο κερδοφόρο και έτσι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων πάει …περίπατο.
Ταυτόχρονα, το κράτος ανακηρύσσει για τα πάντα την ατομική ευθύνη. Από την πολιτική προστασία, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, μέχρι τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, γι’ αυτό και προωθούν την πολιτική της ΕΕ, ο «ρυπαίνων πληρώνει», και αυτό αφορά μόνο τον λαό, την ίδια ώρα που μεγάλοι κολοσσοί δρουν ασύδοτα.
Στο επίκεντρο οι πραγματικές ανάγκες
Η πραγματική ανακύκλωση είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει όσο κριτήριο είναι το κέδρος των συμφερόντων. Χρειάζεται να γίνεται από έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιστημονικό δυναμικό, μόνιμο προσωπικό που θα το λειτουργεί σε όλα τα στάδια, από τη συγκομιδή μέχρι την αποκομιδή, δηλαδή την ανακύκλωση στην πηγή.
Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες που δίνουν η επιστήμη και η τεχνολογία να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία, στην ποιότητα ζωής και το εισόδημα του λαού. Τα εμπόδια σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι τα κέρδη που πρέπει να διασφαλίσουν οι εταιρείες, είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κομμάτων που συμφωνούν σε αυτήν την πολιτική. Φυσικά οι δημοτικές αρχές που κινούνται σε αυτό το πλαίσιο έχουν τη δική τους συμβολή σε αυτό. Εμείς είμαστε στον αντίποδα. Στο διά ταύτα ζητάμε να καταργηθεί το χαράτσι του «τέλους ταφής». Να τελειώσει μια για πάντα το αίσχος του υγειονομικού εγκλήματος της χωματερής της Φυλής. Ο λαός της Δυτικής Αττικής και όλου του Λεκανοπεδίου να πει «φτάνει πια»!
