περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Αναδοχές - Υιοθεσίες
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών
Ανακοινώσεις Γυμνασίων - Λυκείων
Ανακοινώσεις Δημοτικών
Ανακοινώσεις Νηπιαγωγείων
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Γυμνάσια - Λύκεια
Δημοτικά Σχολεία
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Ζώα Συντροφίας
Νηπιαγωγεία
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Παιδεία
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 28 Μαρτίου | 6:09μμ

Το πόρισμα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) με τα αποτελέσματα της αυτοψίας στην περιοχή Αλεποβούνι (Λόφος Αράπη) σχετικά με τις ξηράνσεις και νεκρώσεις πεύκων και κυπαρισσιών

10.02.2025

Παρελήφθη η τεχνική έκθεση του ΙΜΔΟ με την οποία αξιοποιούμε ένα μέσο ακόμη στην διεκδίκηση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Το σύνολο του πορίσματος επισυνάπτεται.

Όπως σημειώνεται μεταξύ των άλλων, «οι ξηράνσεις οφείλονται στο συνδυασμό μιας σειρά αβιοτικών παραγόντων όπως οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία, τα γεωμορφολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η ηλικία των δέντρων καθώς και δευτερογενείς παράγοντες (εντομολογικές προσβολές)». Επιπλέον, οι αναδασώσεις με τη μορφή «μονοκαλλιέργειας» φαίνεται να επιβαρύνουν το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Αττικής.  

Προσθέτει δε ότι «για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, προτείνεται η φύτευση ανθεκτικών φυτικών ειδών που είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και έχουν χαμηλή απαίτηση σε συντήρηση και αρδευτικό νερό».

Η πρόταση του ΙΜΔΟ αναφέρει: «Δεδομένου ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή ενδέχεται να ενταθούν, κρίνεται αναγκαία μια ενδελεχής μελέτη των παραπάνω παραμέτρων σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος είναι η συνολική αξιολόγηση των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων και η επιλογή φυτικών ειδών που θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και, κατά συνέπεια, την ανθεκτικότητα της περιοχής.»

Σε συνέχεια του σταθερού διαύλου επικοινωνίας που διατηρεί η Δημοτική Αρχή με τους κατοίκους της περιοχής, την περασμένη Κυριακή σε συγκέντρωσή τους, ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαρία Αραχωβίτη ενημέρωσαν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Δήμος διεκδικεί να ληφθούν άμεσα μέτρα από τους φορείς που έχουν την ευθύνη για το δάσος, απευθυνόμενος στο Δασαρχείο, στη Γενική Γραμματεία Δασών καθώς και στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΝ) για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου ερευνητικού προγράμματος βάσει του οποίου θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου και νέων φυτεύσεων με καθορισμό των ειδών που μπορούν να επιβιώσουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του βουνού και του πρασίνου της περιοχής μας είναι υπόθεση όλων μας! Οι κάτοικοι της περιοχής που γειτνιάζει με το Αλεποβούνι εξέφρασαν τη διάθεσή να συμβάλουν σε αυτήν την υπόθεση.

ΑΡΧΕΙΑ

Αρχείο Περιγραφή Μέγεθος αρχείου
pdf 24 Απάντηση Καισαριανή 01.2025 (1) 2 MB

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο