Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση κατά μήκος της Λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης κορυφώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις τιμής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πλήθος κόσμου χειροκρότησε θερμά τη νεολαία και τους συλλόγους της πόλης μας, με την παρέλαση να ανοίγει όπως πάντα η μπάντα των λυκείων.
Προηγήθηκαν η επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της πλατείας Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, αρχιμανδρίτη Νικόδημο Δάγλα.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή, ειδικά για τη νέα γενιά, να ανιχνεύσει τη δική της κληρονομιά. Να ψάξει να βρει την ιστορική αλήθεια που άλλοτε δεν βρίσκεται στην ύλη των σχολικών βιβλίων και άλλοτε παραχαράσσεται συνειδητά και να διδαχθεί από αυτή για τους αγώνες που έχει μπροστά της. Όπως τότε, πρόσθεσε, έτσι και σήμερα, δύο κόσμοι, βρίσκονται σε ανειρήνευτη σύγκρουση: Από τη μία ο κόσμος της βιοπάλης και οι αγωνίες του και από την άλλη οι εκμεταλλευτές του και οι σχεδιασμοί τους. Από τη μία οι ανάγκες της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, και από την άλλη το εχθρικό κράτος, οι θεσμοί του, οι συμμαχίες του, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μία τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!»
Και κατέληξε: «Δίνουμε υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η φλόγα της αληθινής ιστορίας, να φωτίζει για πάντα το δρόμο της πάλης για μια κοινωνία χωρίς φασισμό και τις αιτίες που τον γεννάνε, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς φτώχεια και ανεργία, κρίσεις και εκμετάλλευση».
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους κομμάτων και φορέων της πόλης, ενώ τον Εθνικό Ύμνο έψαλλε η χορωδία των ΚΑΠΗ υπό τη διεύθυνση της Δώρας Ζαμπέλη.
Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόδημος Κατσαρέλης, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων & Εφαρμογών Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καισαριανής Παναγιώτης Απταλίδης, ο τέως Δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σάμιος, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και δημοτικοί σύμβουλοι.







