περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 28 Μαρτίου | 10:19μμ

Η ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Εχθες, Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, το απόγευμα, η ηρωική Καισαριανή συνάντησε την μαρτυρική Χιροσίμα, τιμώντας τα 77 χρόνια από το πρώτο πυρηνικό ολοκαύτωμα της ιστορίας.

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και πολλά μηνύματα έζησαν όσοι και όσες συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ και του Δήμου Καισαριανής στο δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Ξύλινα».

«Η συνάντηση της πόλης μας της Καισαριανής είναι διαρκής με την Χιροσίμα, γιατί διαρκής είναι και ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό» τόνισε ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση.

«Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, συνέχισε ο δήμαρχος, υιοθετήσαμε την πρόταση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης [ΠΑΔΟΠ] για την αποψινή εκδήλωση, διότι έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός μετά την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σήμανε και την επιστροφή του πυρηνικού εφιάλτη».

Κλείνοντας το χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος υπέγραψε ενώπιον των παρισταμένων την αίτηση για την συμμετοχή της Καισαριανής στο παγκόσμιο δίκτυο Δήμαρχοι για την Ειρήνη, τα μέλη του οποίου αριθμούν τις 8.200 πόλεις σε 165 χώρες.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος υπογράφει παρουσία του προέδρου του ΠΑΔΟΠ, κου Πάνου Τριγάζη

Πρόεδρος του Δικτύου είναι ο Δήμαρχος της Χιροσίμα, κος Καζούμι Ματσούι, μήνυμα του οποίου ανάγνωσε αμέσως μετά την υπογραφή ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης:

«Είναι πραγματικά σημαντικό ότι η οργάνωση σας το ΠΑΔΟΠ οργάνωσε εκδήλωση για την Ημέρα της Χιροσίμα, διεκδικώντας ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και σας εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Χιροσίμα στο μήνυμά του, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στάθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2021, «τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αποκορύφωμα πολύχρονης δράσης των κινημάτων, μεταξύ των οποίων και οι επιζήσαντες (Χιμπακούσα) των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων Χιροσίμα και Ναγκασάκι».

Τέλος, ο δήμαρχος της Χιροσίμα κάλεσε σε συντονισμένη δράση για τη δημιουργία μας κουλτούρας ειρήνης που θα υποχρεώσει τους ηγέτες του κόσμου να επιλέξουν τον δρόμο του γενικού και ελεγχόμενου πυρηνικού αφοπλισμού για μόνιμη παγκόσμια ειρήνη.

Ο ειδικός προσκεκλημένος στην εκδήλωση, αντιδήμαρχος της πόλης του Nottingham, Παύλος Κοτσώνης, είπε ότι έρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του Λόρδου Μπάιρον αλλά και έδρα του «Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη».

«Ο Μπέρτραντ Ράσελ συνέταξε το περίφημο μανιφέστο Αϊνστάιν-Ράσσελ το 1955, ένα είδος χάρτας του αντιπυρηνικού κινήματος. Υπήρξε εκ των ιδρυτών της βρετανικής εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό (CND), πεζοπόρος της ειρήνης μέχρι τα 92 του χρόνια, φίλος της δημοκρατίας στην Ελλάδα και πολέμιος της απαγόρευσης της Πρώτης Μαραθώνιας πορείας του Απριλίου 1963.

Τιμημένος δύο φορές με Νόμπελ ειρήνης, ο Μπέρτραντ Ράσσελ πίστευε στην ειρήνη με δικαιοσύνη, όντας αντιμιλιταριστής και σοσιαλιστής», κατέληξε ο Παύλος Κοτσώνης.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Γιάννης Παπαγιάννης διάβασε το συγκλονιστικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Το κορίτσι της Χιροσίμα», καθώς και σπάνιο κείμενο του Αλμπέρ Καμύ, το οποίο έγραψε αμέσως μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα ως προειδοποίηση για τον κίνδυνο «συλλογικής αυτοκτονίας της ανθρωπότητας».

Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης απάντησε στο ερώτημα αν είναι δυνατός ο πυρηνικός αφοπλισμός, παρουσιάζοντας ως τεκμήριο ένα κομμάτι μετάλλου από σοβιετικό πύραυλο SS20, το οποίο αντιπροσωπεία του ελληνικού κινήματος ειρήνης είχε φέρει από το πεδίο καταστροφής των εν λόγω πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που είχε προσκληθεί ως μάρτυρας της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ του 1987.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Κραυγή της Χιροσίμα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κατωμερή, κείμενα του αείμνηστου Μιχάλη Περιστεράκη και αφήγηση της σπουδαίας Μάνιας Παπαδημητρίου.

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο