περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 7:29πμ

Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής: «Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής: εσπερίδα με θέμα “Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες”

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής: εσπερίδα με θέμα “Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες”

Ηλίας Βενέζης, Φώτης Κόντογλου, Στρατής Δούκας, Μενέλαος Λουντέμης, Γιώργος Θεοτοκάς, Κοσμάς Πολίτης, Διδώ Σωτηρίου, Μαρία Ιορδανίδου, Στρατής Μυριβήλης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Τάσος Αθαναδιάσης, Νίκος Θέμελης, Ευγενία Φακίνου, Ιάκωβος Καμπανέλλης.

«Νούμερο 31328», «Γαλήνη», «Αιολική Γη», «Αϊβαλί, η πατρίδα μου», «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Τα Πλοία δεν άραξαν», «Αργώ», το «Λεμονοδάσος», «Ματωμένα Χώματα», «Λωξάντρα», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Αστροφεγγιά», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Τριλογία: Αναζήτηση, Ανατροπή, Αναλαμπή», «Το έβδομο ρούχο», «Η αυλή των θαυμάτων».

Μικρασιάτες και γηγενείς εμπνέονται από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το τραύμα του πολέμου και της προσφυγιάς, αναζητούν τη νέα ελληνικότητα, διαμορφώνουν το νέο αφήγημα για την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, βραβεύονται με Νόμπελ (Γιώργος Σεφέρης, 1963), με το έργο τους διαπνέουν το σύνολο των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων.

Μήτσος Μυράτ, Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Μαίρη Αρώνη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βουτσάς, Ηλίας Λογοθετίδης, Μαρίκα Νέζερ: από τις θεατρικές σκηνές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη σπουδαίοι ηθοποιοί διαμορφώνουν με την παιδεία τους το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση.

Η δεύτερη εσπερίδα του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής ανοίγει την πόρτα στο μαγικό σύμπαν των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής με θέμα: Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες.

«Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Αφίσα του προγράμματος της 2ης εσπερίδας με τίτλο Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες.
«Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Αφίσα του προγράμματος της 2ης εσπερίδας με τίτλο Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες.

Ομιλητές της εσπερίδας

Το πάνελ της εσπερίδας αποτελείται από δύο κορυφαίες ομότιμες καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών με δεκάδες εκδόσεις βιβλίων και εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, τη μοναδική ιστορικό της χώρας που έχει γράψει βιβλίο για τη σχέση μεταξύ της Προσφυγιάς και της Λογοτεχνίας και έναν διεθνώς αναγνωρισμένο γελοιογράφο, συγγραφέα και δημιουργό κόμικ.

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής θα τιμήσει με την παρουσία της η Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Ιστορίας και Βιβλιογραφίας του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, με τίτλο ομιλίας “Το ελληνικό θέατρο στη Σμύρνη από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1922. Μικρασιάτες συγγραφείς και θεατράνθρωποι στη θεατρική ζωή της Αθήνας“.

Η κα Βασιλάκου υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (2017-2020), έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 αυτοτελείς τόμους, ενώ περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού της έργου είναι αφιερωμένο στη μελέτη της ιστορίας του θεάτρου του Μικρασιατικού Ελληνισμού για την οποία έχει εκδώσει τέσσερις τόμους.

Μεγάλη τιμή για ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής θα είναι και η παρουσία της Ομοτίμου Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Έρης Σταυροπούλου, με τίτλο ομιλίας «Η Μικρασιατική Καταστροφή στη Νεοελληνική Πεζογραφία: 1922-2022».

Η κα Σταυροπούλου έχει εκδώσει 11 βιβλία και περισσότερα από 140 άρθρα και μελετήματα. Είναι πρόεδρος της «Eταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών», μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» και της «Eλληνικής Eταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας» και συνδιευθύντρια του έντυπου περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ποίηση, την πεζογραφία και την κριτική του 19ου και του 20ού αι. Aσχολείται επίσης με την έρευνα και μελέτη του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, με ζητήματα εκδοτικής νεοελληνικών κειμένων και με την καταγραφή και μελέτη της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Το ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής θα έχει τη μεγάλη χαρά  να φιλοξενεί στο πάνελ ομιλητών τη συγγραφέα του μοναδικού στο είδος του βιβλίου, και εξαντλημένο από τον εκδότη, “Προσφυγιά & Λογοτεχνία”, Δρ. Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου, Τόνια Καφετζάκη, με τίτλο ομιλίας «Από το “τραύμα” στην “ανασύνταξη”. Η προσφυγική εμπειρία του 1922 στη μεσοπολεμική πεζογραφία».

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κας Καφετζάκη αφορούν στη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας. Έχει πλήθος σχετικών δηµοσιεύσεων σε επιστηµονικά περιοδικά καθώς και εισηγήσεις σε επιστηµονικά συνέδρια. Είναι επίσης συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων πάνω στη συγκεκριμένη θεματική. Από το 1999 υπηρετεί στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από το 2005 στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Με ιδιαίτερη χαρά, το ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ φιλοξενεί τον Καισαριανιώτη διακεκριμένο σκιτσογράφο, πολιτικό γελοιογράφο και συγγραφέα του best seller graphic novel “ΑΪΒΑΛΙ”, Αντώνη Νικολόπουλο (SOLOUP) με τίτλο ομιλίας “1922- Προβολές του χθες και του σήμερα μέσα από το graphic novel “Αϊβαλί“.

Ο Αντώνης Νικολόπουλος είναι μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου και διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έργα της πολιτικής γελοιογραφίας του Soloup έχουν εκδοθεί σε πλήθος περιοδικών και εφημερίδων (π.χ. Το Ποντίκι, το περιοδικό δρόμου Σχεδία, Το Βήμα, κ.ά.) ενώ κόμικς του έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως η Βαβέλ, η Γαλέρα κ.ά. Εχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και 3 graphic novels («Αϊβαλί», Κέδρος, 2014, «Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» Ίκαρος, 2018 και «21 – H μάχη της πλατείας», Ίκαρος, 2021).

Γενικά για το Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο:

Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» διοργανώνει Διαρκές Ανοιχτό Συνέδριο με γενική θεματική «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Το Συνέδριο αποτελείται από 15 εσπερίδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επιφανείς πανεπιστημιακοί, ερευνητές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι φορέων διατήρησης του Μικρασιατικού πολιτισμού θα μιλήσουν για την κληρονομιά της Καταστροφής και της μετεγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, σε τομείς που ποικίλουν από την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έργα και την ελληνική βιομηχανία, μέχρι τον αθλητισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, την πολιτική και τη γαστρονομία.

Η πρώτη εσπερίδα και τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2022, παρουσία της σπουδαίας Μικρασιάτισσας ιστορικού, Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, Προέδρου της Επιτροπής Προσωπικοτήτων του Δήμου Καισαριανής για την προώθηση του συνόλου των εκδηλώσεων και ειδικά του Συνεδρίου. Ομιλητές ήταν Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας, ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης, και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.

Περισσότερα για την τελετή έναρξης μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Τελετή έναρξης «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Το video της τελετής μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Διαρκές Συνέδριο «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» – YouTube

Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Συνεδρίου θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – YouTube

Χορηγός Συνεδρίου: Cosmote

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο