περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Επίσκεψη του Πολωνού Πρέσβη στην Ελλάδα στο Σκοπευτήριο

Ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, κος Artur Lompart επισκέφθηκε το Μνημείο των Εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο, την Τετάρτη 4/1/2023, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ναζισμού.

Ο Πολωνός Πρέσβης Artur Lompart καταθέτει στεφάνι

Τον Πρέσβη, συνοδευόμενο, από τον Ακόλουθο Αμύνης, Συνταγματάρχη κο Jan Kurdziałek και την επικεφαλής σύμβουλο της Πρεσβείας, κα Ewa Pańczak, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος στο χώρο του Μνημείου.

Ο Πρέσβης και η συνοδεία του έκαναν ειδική μνεία στον Ελληνοπολωνό ήρωα Γεώργιο Ιβάνοφ-Σαϊνοβιτς, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ελληνοπολωνός ήρωας Γεώργιος Ιβάνοφ-Σαϊνοβιτς ο οποίος εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο στις 4 Ιανουαρίου 1942

Εκπαιδευμένος από τη Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Αποστολών στη Μέση Ανατολή, ανέλαβε την οργάνωση του δικτύου πληροφοριών καθώς και το συντονισμό των δράσεων των διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων και κινημάτων την Ελλάδα.

Υπήρξε ο Νο1 καταζητούμενος για σαμποτάζ σε Γερμανικά πλοία και έχει στο ενεργητικό του ένα από τα σημαντικότερα περιστατικά σαμποτάζ στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:

σε συνεργασία με το ΕΑΜ, σχεδίασε και εκτέλεση δολιοφθορά στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε.

Αυτή η ηρωϊκή του πράξη προκάλεσε την πτώση 450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, γεγονός που προκάλεσε, μέσα σε διάστημα 6 μηνών, την υποχώρηση των δυνάμεων του Άξονα έως και 2.300 χιλιόμετρα δυτικά.

Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο στις 4 Ιανουαρίου 1942.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος παραδίδει το Φάκελο για τη δημιουργία του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων κατά του Φασισμού στον Πολωνό Πρέσβη Artur Lompart, παρουσία της επικεφαλής Συμβούλου της Πρεσβείας, Ewa Pańczak

Ο Δήμαρχος Καισαριανής παρέδωσε στον Πρέσβη το φάκελο για την πρωτοβουλία του Δημάρχου να δημιουργήσει ένα Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων κατά του Φασισμού, εξηγώντας του τη σημασία και το ρόλο ενός τέτοιου δικτύου στην εποχή μας, με διάφορες μορφές φασισμού και νεο-ναζισμού να ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ακόλουθος Αμύνης, Συνταγματάρχης Jan Kurdziałek με το στεφάνι

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη νέα εποχή διπλωματίας που ανατέλει, τη Διπλωματία των Πόλεων, και πώς μπορεί να αλλάξει εθνικές στρατηγικές αν εφαρμοστεί μαζικά και οργανωμένα. Οι πόλεις ανέκαθεν αποτελούσαν λίκνα πολιτισμού και πυρήνες πολιτικών εξελίξεων. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η Τοπική Αυττοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη μορφή διοικητικής οργάνωσης στον άνθρωπο, τις ανάγκες του και τις προτεραιότητές του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εγκάρδια, ο Πρέσβης συνεχάρη τον Δήμαρχο και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στη δημιουργία του Δικτύου, τονίζοντας πόσο υπέφερε η Πολωνία από το Ναζισμό, με εμβληματικής σημασίας μνημεία εντός των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

Η ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων εκ μέρους του Δημάρχου είναι μέρος της προσπάθειάς του να αναδείξει, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Σκοπευτήριο σε Μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος καταθέτει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο Πολωνός Πρέσβης Artur Lompart και η συνοδεία του αποτίουν φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο