περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 25 Απριλίου | 11:01πμ

Ήξερες ότι η Καισαριανή έγινε ανεξάρτητος Δήμος το 1934;

Η πρώτη οικιστική φάση της Κασαριανής ξεκινά τον το Μάιο του 1923, με την κατασκευή των πρώτων ξύλινων παραπηγμάτων (500) και πλινθόκτιστων δωματίων (1.000). Διαρκεί μέχρι το 1934, ότανο συνοικισμός αποσπάται από το Δήμο Αθηναίων και γίνεται ανεξάρτητος Δήμος.

Δήμος Καισαριανής: Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, Απρίλιος 1934
Δήμος Καισαριανής: Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, Απρίλιος 1934

Η Καισαριανή δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από την Σμύρνη και τα γύρω χωριά, όπως τα Βουρλά και το Σιβρισάρι. Μαζί με το Βύρωνα, την Κοκκινιά και τη Νέα Ιωνία, αποτελεί έναν από τους τέσσερις πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς Μικρασιατών στην Αθήνα.

Η κατασκευή των πρώτων ξύλινων παραπηγμάτων (500) και πλινθόκτιστων δωματίων (1.000) ξεκίνησε το Μάιο του 1923. Η πρώτη οικιστική φάση της πόλης διαρκεί ως το 1935. 

Ο προσφυγικός συνοικισμός σύντομα αποκτά εμβληματικά τοπόσημα, όπως το Σχολείο Βενιζέλου, το 1929, και το Πρότυπο Αθλητικό Γυμναστήριο Νήαρ Ηστ, το 1932.

Έκθεση “Καισαριανή ++22: Ιστορίες και Προτάσεις” – “Kessariani ++22: Histories and Projects

Πρώτος Δήμαρχος Καισαριανής

Το 1934, η Καισαριανή αποσπάται από το Δήμο Αθηναίων και γίνεται αυτόνομος Δήμος. Οι εγγεγραμμένοι τότε είναι 2.700, εκ των οποίων οι 1.000 Βουρλιώτες.

Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμετρώνται 7 υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά κανείς δεν αναδεικνύεται νικητής, καθώς κανείς τους δεν εξασφαλίζει τη βάση του 40%.

Την 1η Απριλίου του ’34, σε επαναληπτικές εκλογές, νικητής αναδεικνύεται ο  Βουρλιώτης Γεώργιος Κυπραίος ή Σούλιος.

Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης

«Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου του 1934 στο σπίτι του Δημοτικού Συμβούλου Αριστείδη Περιμένη (καθηγητή Μαθηματικών), στην οδό Σκοπευτηρίου 55, αμέσως μετά σε σπίτι της πλατείας Αναγέννησης, για να καταλήξει, στις 19 Ιουνίου του ’34, στο ενοικιαζόμενο Δημαρχιακό Κατάστημα, στην οδό Υμηττού 2.

[Απόσπασμα από το βιβλίο του Nίκου Σάμιου «H ιστορία του Δήμου Καισαριανής – Mέσα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου –  εκδόσεις «Eντός»]

***Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση “Καισαριανή ++22: Ιστορίες και Προτάσεις” – “Kessariani ++22: Histories and Projects” στον παρακάτω σύνδεσμο:

Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Μετάβαση στο περιεχόμενο