περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Ξεκινά το εμβληματικό έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής

Ένα από τα 5 εμβληματικά έργα του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών “Αντώνης Τρίτσης” και ίσως ένα από τα εμβληματικότερα έργα αστικής ανάπλασης που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα ξεκινάει: η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καισαριανής.

Ένα από τα 5 εμβληματικά έργα του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών "Αντώνης Τρίτσης" και ίσως ένα από τα εμβληματικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα ξεκινάει: η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καισαριανής.
Ένα από τα 5 εμβληματικά έργα του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών “Αντώνης Τρίτσης” και ίσως ένα από τα εμβληματικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα ξεκινάει: η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καισαριανής.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, υπέγραψε τη σύμβαση έργου της εμβληματικής ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής με τον ανάδοχο εργολάβο, σε μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για το Δήμο Καισαριανής αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 ο Δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος υπέγραψε τη σύμβαση έργου της εμβληματικής Ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής με τον ανάδοχο εργολάβο, σε μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για το Δήμο Καισαριανής αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, υπέγραψε τη σύμβαση έργου της εμβληματικής Ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής με τον ανάδοχο εργολάβο, σε μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για το Δήμο Καισαριανής αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

100 χρόνια μετά την ίδρυση της Καισαριανής, ενός από τους τέσσερις πρώτους αστικούς συνοικισμούς που ιδρύθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και την Ανταλλαγή των πληθυσμών που ολοκληρώθηκε το 1923, η καρδιά της πόλης αναπλάθεται, θέτοντας την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά της Καισαριανής στο επίκεντρο του αστικού ιστού της.

Γενική όψη του συνοικισμού της Καισαριανής στις 5 Οκτωβρίου 1924 
Φωτογραφία από το Ιστορικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής
Γενική όψη του συνοικισμού της Καισαριανής στις 5 Οκτωβρίου 1924
Φωτογραφία από το Ιστορικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής

Το σπουδαίο έργο, μέρος της Διπλής Ανάπλασης Πλατείας και Σκοπευτηρίου, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως ένα από τα 5 εμβληματικά έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Η διπλή αυτή ανάπλαση αποτελεί τη ‘ναυαρχίδα’ του αναπτυξιακού σχεδίου της Δημοτικής αρχής Βοσκόπουλου και προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου, ο οποίος ενεπλάκει στις συζητήσεις για το σχεδιασμό, κυρίως εξαιτίας της επαγγελματικής του ιδιότητας ως αρχιτέκτονα.

«Οραματιστήκαμε την ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής με άμεση αναφορά στην καταγωγή μας, η οποία εκφράστηκε σχεδιαστικά με τη διαμόρφωση του δαπέδου σε χάρτη των παραλίων. Η Μικρασιατική καταγωγή μας είναι ο ένας σημαντικός άξονας της ταυτότητας της πόλης μας. Ο άλλος είναι ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου και ο ρόλος της Καισαριανής στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αυτά τα δύο ταυτοτικά χαρακτηριστικά συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας»

Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Φεβρουάριος 2022, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης

Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής: Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης της πλατείας, με το πλακόστρωτο, τη νέα φύτευση και τα υπέροχα στέγαστρα
Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής: Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης της πλατείας, με το πλακόστρωτο, τη νέα φύτευση και τα υπέροχα στέγαστρα

Τη μελέτη εκπόνησε ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μωραΐτης με τους συνεργάτες του στην Arsis Architects.

«Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή. Η Καισαριανή δεν είναι μια τυχαία πόλη στην Ελληνική επικράτεια. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία πόλη στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο. Είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος»

Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Ο καθηγητής παρουσίασε τη μελέτη του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2022, φανερά συγκινημένος

Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής: Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης της πλατείας, από τη μεριά του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Δεξιά διακρίνεται μέρος της υποδομής που θα δημιουργηθεί για να στεγάσει τα περίπτερα, σε αισθητική αρμονία με τα στέγαστρα και με σεβασμό στο δημόσιο χώρο
Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής: Φωτορεαλιστική απεικόνιση της όψης της πλατείας, από τη μεριά του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Δεξιά διακρίνεται μέρος της υποδομής που θα δημιουργηθεί για να στεγάσει τα περίπτερα, σε αισθητική αρμονία με τα στέγαστρα και με σεβασμό στο δημόσιο χώρο

Τι περιλαμβάνει συνοπτικά η ανάπλαση:

  • Πεζοδρομούνται οι δρόμοι κάθετα και οριζόντια της πλατείας, καθώς και η Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, με στόχο αφενός την ενοποίηση των χώρων, αφετέρου τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.
  • Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων της πλατείας με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.
  • Στο δάπεδο της Πλατείας Παναγιώτη Μακρή θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και στο δάπεδο της Πλατείας Κοιμήσεως της Θεοτόκου σχέδιο με τα παράλια της Προποντίδας. Ο φωτισμός του εδάφους θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.
  • Στα σημεία φωτισμού θα υπάρχει μεταλλική πλακέτα που θα φέρει ένα QR code, μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την πόλη, να μάθει μια ιστορία σχετικά με αυτήν, να ακούσει μουσική της από της κάθε περιοχή και να δει φωτογραφίες.
  • Το μνημείο της Εθνική Αντίστασης μεταφέρεται στην Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε υπερυψωμένη θέση, με στόχο να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί με φόντο τον ναό.
  • Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.). 
  • Τα στέγαστρα των καταστημάτων όπως και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα. 
  • Η φύτευση της πλατείας είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.

Η Καισαριανή αλλάζει.

Διαβάστε περισσότερα για την πορεία εξέλιξης του έργου στους παρακάτω συνδέσμους:

Η μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Δήμου Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

2ο Βραβείο στον Δήμο Καισαριανής για τη διπλή ανάπλαση του Πάρκου του Σκοπευτηρίου και της Πλατείας Καισαριανής στα ΟΤΑ Awards 2019 – 2023, στην κατηγορία Αστικός Σχεδιασμός / Δομημένο Περιβάλλον • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Στην τελική ευθεία η διπλή ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας και του Πάρκου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Μετάβαση στο περιεχόμενο