περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Το 2022 ήταν μια εμβληματική χρονιά για το Δήμο Καισαριανής και για όλους του Δήμους που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που ήρθαν στην Ελλάδα είτε κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής είτε κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης με τα δύο κράτη να συμφωνούν μια ανταλλαγή πληθυσμών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εχθροπραξίες.

Η Καισαριανή, μαζί με τη Νέα Ιωνία, το Βύρωνα και τη Νίκαια ήταν οι τέσσερις πρώτοι αστικοί συνοικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά την Καταστροφή προκειμένου να στεγάσουνε μερικούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν κατακλύσει την Αθήνα.

Η Διακήρυξη Επετείου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας»

Οι προσφυγικοί αστικοί συνοικισμοί όμως ήταν κάτι πολύ παραπάνω από περιοχές στέγασης. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Καισαριανής και Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ Δήμου Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος στη Διακήρυξη του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ:

Στις προσφυγικές μας κοινότητες συγκεντρώθηκε ο δυναμισμός και οι αξίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο πλούτος των πολιτισμικών στοιχείων, οι παραδόσεις, οι τέχνες και η παιδεία, όλα εκείνα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας νέας ελληνικής ταυτότητας. Όπου και αν εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες, στις πόλεις και στα χωριά, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης, κατάφεραν με εργατικότητα, πνεύμα καινοτομίας και εφευρετικότητα, να προοδεύσουν και να στηρίξουν την ευημερία του συνόλου. Με τη συνεισφορά τους στον πρωτογενή τομέα, στο επιχειρείν και γενικότερα στην οικονομία, στην πνευματική ζωή και στις τέχνες, αποτέλεσαν παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Χρήστος Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Καισαριανής & Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ Δήμου Καισαριανής

Η επετειακή έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ προς τιμήν των τεσσάρων πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών: Καισαριανή, Βύρωνας, Κοκκινιά, Νέα Ιωνία με τίτλο «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»

Η Καισαριανή ταξίδεψε σε όλη τη γη, μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κάνοντας δεκτή κοινή πρόταση των Δήμων Βύρωνα, Καισαριανής, Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποφάσισαν να εκδώσουν επετειακή σειρά γραμματοσήμων με τίτλο: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» για να τιμήσουν τους τέσσερεις πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς της Ελλάδας.

Ως ημέρα έκδοσης της σειράς ορίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου 2022.

ΔΙαβάστε περισσότερα για την έκδοση, τα εγκαίνια και τη συλλογή εδώ: Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Το «Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινίασε ένα νέο κύκλο ζωής, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της Μικρασιατικής πολιτισμικής κληρονομιάς και ταυτότητας της πόλης της Καισαριανής.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσαμε ένα Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο, φιλοξενώντας περισσότερους από 40 επιφανείς πανεπιστημιακούς, πρωτοπόρους ερευνητές και νέους επιστήμονες για να παρουσιάσουν την έρευνά τους σε πληθώρα τομέων οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων στη Ελλάδα.

Θεματικές:

  • Λογοτεχνία/Θεάτρο/Τέχνες
  • Αθλητισμός
  • Οικονομία/Επιχειρηματικότητα
  • Πολιτική
  • Κοινωνία/Ψυχολογία/Κοινωνικά δικαιώματα
  • Αστικό τοπίο/Αρχιτεκτονική/Πολεοδομία/Εθνικά έργα
  • Μουσική

Διαβάστε περισσότερα για το Συνέδριο, βρείτε συνδέσμους για κάθε εσπερίδα ξεχωριστά, δείτε video και φωτογραφίες εδώ: «Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: ‘εκθεση για την πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής

Ο Δήμος Καισαριανής, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου υλοποίησαν για 3 ολόκληρα χρόνια ένα πρότυπο ερευνητικό και σχεδιαστικό πρόγραμμα με τίτλο “1922 – 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής“.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής, έναν από τους τέσσερεις πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στη χώρα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

100 φοιτητές υλοποίησαν μελέτες αποκατάστασης, διατήρησης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος της Καισαριανής, με έμφαση στα ιδιαίτερα χωρικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της.

Διαβάστε περισσότερα για το πρωτοποριακό πρόγραμμα και την έκθεση που υλοποιήθηκε εδώ: Καισαριανή22 | Kessariani22 • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Διακήρυξη Φιλίας & Συνεργασίας Δήμου Καισαριανής και Βύρωνα με τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης

Στα 100 χρόνια από τη γέννηση της πόλης μας, επανασυνδεόμαστε με τα πάτρια εδάφη των προγόνων μας. Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Βύρωνα, Καισαριανής και Σμύρνης, την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, στο πλαίσιο των δράσεων και των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή μετέβη, μαζί με το Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, στη Σμύρνη, αποδεχόμενοι από κοινού πρόσκληση του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Τουνς Σογιέρ (Tunc Soyer), για να συμμετέχουν σε Συμπόσιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης και η τουρκική Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (APCA), με προμετωπίδα την φράση του Κεμάλ Ατατούρκ «Ειρήνη στην χώρα – Ειρήνη στον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα για την υπογραφή της Διακήρυξης Ειρήνης εδώ: Σμύρνη 2022 • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Η επετειακή έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης της Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Κι όμως Θυμάμαι: 100 χρόνια από τον Ξεριζωμό».

Το ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής υλοποίησε την πρώτη του έκδοση στα 28 χρόνια ιστορίας.

Στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μετακίνηση των πληθυσμών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου με τίτλο «1922 – 2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» παρουσιάσαμε μια πρωτότυπη εκδοτική ιδέα:

13 μικρά διηγήματα εμπνευσμένα από φωτογραφικό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής.

Η έκδοση ήταν μια ιδέα του Χρύσανθου Ξάνθη, Διευθυντή των εκδόσεων ΛΟΓΟ.ΤΥΠΟ, οι οποίες ανέλαβαν και την έκδοση του υπέροχου λευκώματος.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα και βρείτε το βιβλίο σε μορφή pdf εδώ: «Κι όμως Θυμάμαι: 100 χρόνια από τον Ξεριζωμό», επετειακή έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης της Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Πυρίκαυστες Πόλεις: Σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αισθητικής & Φιλοσοφίας της Τέχνης

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.-Α.Σ.Ι. του Δήμου Καισαριανής και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (Ίδρυμα Μιχελή), συνδιοργάνωσαν μία σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στη Μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης με γενικό τίτλο: ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

Το πρόγραμμα «Πυρίκαυστες Πόλεις» θέτει το ζήτημα όλων των πόλεων που η ανθρωπότητα ισοπέδωσε και όλων των γενοκτονιών που εξετέλεσε ακόμα και στο επίπεδο του «πολιτισμένου κόσμου», εκκινώντας από την Τροία  και την Μίλητο μέχρι τις πόλεις της Ουκρανίας και την κάθοδο του ISIS στις πόλεις του Αφγανιστάν.

Διαβάστε ποερισσότερα για τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο Πυρίκαυστες Πόλεις εδώ: “Πυρίκαυστες Πόλεις” • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

ΚΕΣΚΕΚΙ 2022: Το “Σμυρναίικο Μινόρε” της Γλυκερίας και το πατροπαράδοτο έθιμο στα “Ξύλινα”

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων για να γιορτάσει το πατροπαράδοτο έθιμο Κεσκέκι, με αποκορύφωμα μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας “Σμυρναίικο Μινόρε” στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο “Αντώνης Καλογιάννης”.

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022, η σπουδαία ερμηνεύτρια Γλυκερία, παρέα με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Λεωνίδα Κακούρη, μας πρόσφερε μια αξέχαστη βραδιά.

Διαβάστε περισσότερα για το ΚΕΣΚΕΚΙ 2022 και την μουσική παράσταση της Γλυκερίας “Σμυρναίικο Μινόρε” εδώ: Κεσκέκι 2022 • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Η Καισαριανή σε όλο τον κόσμο: Ψηφιακός Οδηγός πόλης «Welcome2Kessariani»

Ο Δήμος Καισαριανής αποκτά τη δική του εφαρμογή: τον Ψηφιακό Οδηγό πόλης «Welcome2Kessariani»!

Εντός του 2022 ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποίησης ψηφιακού οδηγού για την πόλη της Καισαριανής, στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής να επικοινωνήσει την ιστορία της πόλης σε ευρύτερους πληθυσμούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα μέσα τελευταίας τεχνολογίας.

Η Καισαριανή έχει πλέον τον ψηφιακό ξεναγό της!

Διαβάστε περισσότερα για τον ψηφιακό ξεναγό της Καισαριανής, «Welcome2Kessariani» εδώ Ο Δήμος Καισαριανής αποκτά τη δική του εφαρμογή: τον Ψηφιακό Οδηγό πόλης «Welcome2Kessariani»! • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Η μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου Καισαριανής

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία της πόλης, με αφετηρία τη μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, η Καισαριανή μπαίνει σε νέα εποχή. 


Η δημοτική αρχή Βοσκόπουλου παρουσίασε, εντός του 2022, στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μελέτη της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας. Σε χρόνους ρεκόρ για το ελληνικό δημόσιο, η Δημοτική αρχή ολοκλήρωσε τα στάδια προμελέτης, μελέτης, ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές και έγκρισης της μελέτης, αλλά και την υλοποίηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναδόχου και κατόρθωσε εντός τετραετίας την έναρξη της ανάπλασης η οποία βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

Τη μελέτη εκπόνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

«Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή. Η Καισαριανή δεν είναι μια τυχαία πόλη στην Ελληνική επικράτεια. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία πόλη στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο. Είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος»δήλωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μωραΐτης στην επίσημη παρουσίαση της μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. 

δήλωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μωραΐτης στην επίσημη παρουσίαση της μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής εδώ:

Η μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

2ο Βραβείο στον Δήμο Καισαριανής για τη διπλή ανάπλαση του Πάρκου του Σκοπευτηρίου και της Πλατείας Καισαριανής στα ΟΤΑ Awards 2019 – 2023, στην κατηγορία Αστικός Σχεδιασμός / Δομημένο Περιβάλλον • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Ξεκινά το εμβληματικό έργο ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Δήμου Καισαριανής • Δήμος Καισαριανής (kaisariani.gr)

Ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με άλλους φορείς διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδήλωση μνήμης για τον Μάριο Χάκκα από τον Δήμο Καισαριανής

Α’ ΚΑΠΗ Καισαριανής: “Οι Ελληνίδες της Μικράς Ασίας και η συνδρομή τους στη πρόοδο της Ελληνικής Κοινωνίας”

100 χρόνια Καισαριανή: μια γιορτή στην «ΑΙΟΛΙΑ» για τα 100 χρόνια από τη θεμελίωση της Καισαριανής

Γιορτή της Μητέρας 2023 – Ο Δήμος Καισαριανής αποτίει φόρο τιμής στη Μικρασιάτισσα μάνα

Ο ΜΠΑΪΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Επίσκεψη Δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου στην έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία»

Εσπερίδες

Μετάβαση στο περιεχόμενο